Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Κατασχέσεις μισθών για χρέη στο Δημόσιο




Στην κατάσχεση του 25% του μισθού, της σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου βοηθήματος μπορεί να προχωρήσει το Δημόσιο για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών.


Από την άλλη πλευρά, εάν το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος από οποιαδήποτε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων, υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ, τότε μπορεί να ασκηθεί και ποινική δίωξη κατά του οφειλέτη.

Αυτά επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, στο φετινό εγχειρίδιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και το οποίο περιλαμβάνει τα συνηθέστερα ερωτήματα των πολιτών για θέματα φορολογίας κεφαλαίου, ΚΒΣ είσπραξης δημοσίων εσόδων και φυσικά τις απαντήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα, όσον αφορά στα ληξιπρόθεσμα χρέη, υπογραμμίζεται ότι δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικώς εις βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ μηνιαίως.

Αν όμως ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, λαμβανομένης υπ’ όψιν και της περίπτωσης που ο οφειλέτης παίρνει τα ανωτέρω από δύο ή περισσότερους φορείς, λαμβάνεται υπ’ όψιν το συνολικό ποσό αυτών και επιτρέπεται η κατάσχεση του 25% αυτών, όμως το εναπομένον ποσό από το σύνολό τους να μην είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι 6.11.2008 εις βάρος οφειλετών αίρονται ή περιορίζονται κατά περίπτωση έπειτα από αίτηση του οφειλέτη, στην οποία επισυνάπτονται τα απαραίτητα στοιχεία, από τα οποία προκύπτει το συνολικό ύψος των αποδοχών ή συντάξεων.

http://www.zougla.gr/money/article/katasxesis-mis8on-gia-xrei-sto-dimosio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου