Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Ερώτηση Αλ. Τσίπρα για τα νέα μέτρα




 Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, με θέμα «Το νέο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-2016 και τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνει», κατέθεσε σήμερα ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξης Τσίπρας.


Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας σημειώνει στην ερώτησή του ότι το δεύτερο Μνημόνιο προβλέπει νέα μέτρα λιτότητας συνολικού ύψους, μέχρι αυτήν τη στιγμή, της τάξεως των 15 δισ. ευρώ έως το 2015 και ρωτά τον πρωθυπουργό αν η κυβέρνηση έχει συνεκτιμήσει τις δημοσιονομικές παρενέργειες αλλά και τις επώδυνες επιπτώσεις στην ανεργία.





Ρωτά, ακόμη, ποιες εκτιμήσεις έχει κάνει η κυβέρνηση για τις επιπτώσεις των νέων μέτρων λιτότητας στην ύφεση και αν εκτιμά ότι οι συνεχείς περικοπές των δημοσίων επενδύσεων θα έχουν θετικό αποτέλεσμα στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

«Το δεύτερο Μνημόνιο που ενέκρινε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στις 12.02.12 προβλέπει νέα μέτρα λιτότητας συνολικού ύψους, μέχρι αυτήν τη στιγμή, της τάξης των 15 δισ. ευρώ έως το 2015. Υπάρχει ρητή δέσμευση ότι τα μέτρα αυτά θα επικεντρωθούν στην περαιτέρω περικοπή των δημόσιων δαπανών - και ιδιαίτερα της μισθοδοσίας του Δημοσίου, των κύριων και επικουρικών συντάξεων, των κοινωνικών μεταβιβάσεων και της φαρμακευτικής δαπάνης - αλλά και σε εκτεταμένες απολύσεις στο Δημόσιο. Αυτά τα επιπλέον μέτρα θα ενταχθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 και θα ισχύσουν από τον Ιούνιο του 2012.

Το νέο Μνημόνιο περιλαμβάνει, ανάμεσα στα άλλα, την κατά 400 εκατ. ευρώ περικοπή στις πιστώσεις του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για το 2012, για έργα χρηματοδοτούμενα αποκλειστικά από εθνικούς πόρους. Έτσι ο προϋπολογισμός του ΠΔΕ διαμορφώνεται, αυτή τη στιγμή, στα 7,3 δισ. ευρώ και είναι χαμηλότερος από τον προϋπολογισμό του ΠΔΕ για το 2011 (8,5 δισ. ευρώ) κατά 14%.

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:

- Έχει συνεκτιμήσει η συγκυβέρνησή του τις δημοσιονομικές παρενέργειες αλλά και τις επώδυνες επιπτώσεις στην ανεργία, που πλέον εγκλωβίζει το εργατικό δυναμικό της χώρας και αυξάνεται διαρκώς, από τη μέχρι σήμερα αποδεδειγμένη και συστηματική αδυναμία της τρόικα να προβλέψει αξιόπιστα την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας;

- Ποιες εκτιμήσεις έχει κάνει η συγκυβέρνησή του για τις επιπτώσεις των νέων μέτρων λιτότητας που θα περιλάβει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2013-2016 στην ύφεση, η οποία, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη αναθεωρημένη πρόβλεψη της τρόικα, θα ανέλθει στο 5% το 2012, αλλά και στην ανεργία;

- Εκτιμά ότι οι συνεχείς περικοπές των δημοσίων επενδύσεων θα έχουν θετικό αποτέλεσμα στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών;

Ο ερωτών βουλευτής

Αλέξης Τσίπρας»

http://www.zougla.gr/politiki/article/erotisi-al-tsipra-gia-ta-nea-metra 


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου