Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

ΕΔΩ ΠΑΣΟΚ, ΕΚΕΙ ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΕΡΑ!



ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΕ ΣΧΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ!
ΓΡΑΦΕΙ Ο ''ΠΕΡΙΟΙΚΟΣ''
Βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ στα ψηφοδέλτια της ΔΗΜΑΡ, παρά τις όποιες αντιδράσεις.
Βουλευτές και στελέχη από το ΠΑΣΟΚ συζητούν με το ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή σε κοινά ψηφοδέλτια.

Βουλευτές και πρώην Υπουργοί το ΠΑΣΟΚ συγκρότησαν το κόμμα της Κοινωνικής Συμφωνίας.
Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πορεύονται υπό τον κ. Βενιζέλο στο δρόμο του κοινωνικού πεπρωμένου τους.
Και πάει λέγοντας...
Διάλυση μεν του ΠΑΣΟΚ αλλά ταυτόχρονα ''ανασυγκρότηση'' των τεμαχίων του και διάχυσή τους.
''Μπέρδεμα'', όμως, και για μεγάλα τμήματα της Αριστεράς, τα οποία μπορεί να φαντάζονται ότι γράφουν το μέλλον τους με συμπράξεις, μάλλον ευκαιριακού και προεκλογικού χαρακτήρα, με διαφωνούντες βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ.
Ίσως, κάποιοι στην Αριστερά να θεωρούν ότι έτσι κτίζουν μεγάλα μέτωπα.
Πολύ φοβούμεθα, όμως, ότι ενώ η ίδια η Αριστερα χρειάζεται να αποσαφηνίσει περαιτέρω και να καταστήσει πειστική την εναλλακτική ριζοσπαστική της απάντηση, με τέτοιου είδους άρον-άρον ''αντιμνημονιακές'' συνεργασίες θολώνει περισσότερο το περιεχόμενό της!
Ακόμα χειρότερα, είναι δυνατόν η Αριστερά, ή καλύτερα τμήματά της με τέτοιου είδους ''συγκλίσεις'' να παραχωρήσουν τη μετεκλογική ηγεμονία στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος με το πιο συνεκτικό τμήμα του, δια του Βενιζέλου, θα εκφράζει το μνημόνιο, ενώ άλλες δυνάμεις, από τον ίδιο χώρο, θα εκφράζουν, με διάφορες παραλλαγές, και το (λάιτ) "αντιμνημόνιο''!
Η εντύπωση ότι με τέτοιες εύκολες ''αντιμνημονιακές'' συμπράξεις κατανομής εδρών η Αριστερά θα πάει καλά στις εκλογές είναι αρκετά αμφίβολη, αν δεν είναι προβληματική.
Η ''αντιμνημονιακή'' ρητορική και διάθεση μπορεί να είναι αφετηρία αλλά δεν συνιστά από μόνη της εναλλακτικό πρόγραμμα ή πρόταση.
Η απομάκρυνση τρόικας και μνημονίου για να γίνει εφικτή, απαιτεί απαντήσεις στο χρέος και στη χρηματοδότηση της χώρας και φυσικά στα προβλήματα της ευρωζώνης και της ΕΕ, ενώ για να έχει ορίζοντα πρέπει να συνοδεύεται από ένα συνεκτικό προοδευτικό και σοσιαλιστικό πρόγραμμα.
Η απάντηση στη τρόικα, τα μνημόνια και την κρίση δεν μπορεί να περιορίζεται σε "αντιμνημονιακές'' ή και ''αντινεοφιλελευθερες'' κορώνες, ούτε να παραπέμπει σε μια λιγότερο ή περισσότερο προωθημένη νέα ''σοσιαλδημοκρατική'' ουτοπία!
Αυτήν την ώρα, πρώτα απ' όλα, είναι αναγκαία μια συμπαράταξη, στη βάση ενός ρεαλιστικού, σύγχρονου και βαθιά ριζοσπαστικού εναλλακτικού προγραμματος, των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, άλλη ριζοσπαστική αριστερά, ανένταχτος ριζοσπαστικός αριστερός κόσμος), ως φορέας μεγάλων και ουσιαστικών ανακατατάξεων στην πολιτική και την κοινωνία και νέας δυναμικής.
Είναι πιθανόν, το πιθανότερον αυτή η συμπαράταξη της ριζοσπαστικής Αριστεράς όχι μόνο να δυσχεραίνεται, καλόπροαίρετα ή κακοπροαίρετα, από μονόπλευρες ανευ ουσίας συγκλίσεις
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7118:perioikos-aristera-pasok&catid=83:aristera&Itemid=200

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου