Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Εφιάλτης τους η Αριστερά!

 

φωτ. Οδοφρ.
Με την επιφύλαξη κάποιας εμπλοκής για το PSI, οι εκλογές έχουν δρομολογηθεί για τα τέλη Απριλίου. Στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες αναγκάστηκαν να αναστείλουν τα σχέδιά τους για παράταση του βίου της σημερινής κυβέρνησης.

Παρ' ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα αναδείξει νέους συσχετισμούς στη Βουλή, δεν θα αποκρυσταλλώσει τη ρευστότητα της περιόδου. Η αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος είναι θέμα μακράς πορείας και συναρτάται με την έκφραση των κοινωνικών - πολιτικών εξελίξεων, ακόμη και με την απροσδιόριστη πορεία των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Γι' αυτό απελευθερώνονται σχεδιασμοί κατάτμησης των μεγάλων κομμάτων, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Το πολιτικό σύστημα περνάει από τον αρχηγικό δικομματισμό στον πολυκερματισμένο διπολισμό. Ήδη παρατηρείται συνωστισμός πολιτικών σχηματισμών σε όλους τους χώρους, ακόμη και στην ακροδεξιά.
Με την ύφεση να σφραγίζει τη ζωή των πολιτών και τη δημοκρατία να αντιμετωπίζεται από τους κυρίαρχους κύκλους ως θεραπαινίδα του Μνημονίου, η προεκλογική περίοδος θα είναι απρόβλεπτη. Ήδη ο Γιούνκερ έθεσε τα όρια των επιτρεπτών επιλογών, που είναι η εξής μία: να ψηφίσουν οι Έλληνες μόνο κόμματα του Μνημονίου, διαφορετικά δεν υπάρχει δάνειο. Πρόκειται για ωμή παρέμβαση στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, που αναπέμπει σε αναζωπύρωση του Ψυχρού Πολέμου. Πρόκειται για ανατροπή της δημοκρατικής ιστορίας της Ευρώπης. Πρόκειται για προείκασμα μιας άλλης, εφιαλτικής Ευρώπης.
Τη σκυτάλη της αντιαριστερής επίθεσης πήρε το νέο "καλό παιδί" του Μνημονίου, ο προσκυνητής της Μέρκελ Αντώνης Σαμαράς, μαζί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος συναρτά την πολιτική επιβίωσή του με την άνευ όρων ταύτιση με τους μνημονιακούς σχεδιασμούς. Η νέα πολιτική συμμαχία, το ιδιότυπο κόμμα Σαμαρά - Βενιζέλου, θέλει την Αριστερά, χωρίς διακρίσεις, να ευθύνεται για τη χρεωκοπία, την πολιτική κρίση και την κοινωνική ψυχοπαθολογία. Οι εξουσιαστές της Μεταπολίτευσης κατηγορούν την Αριστερά για όσα αυτοί διέπραξαν.
Η επίθεση κατά της Αριστεράς εκδηλώνεται με ανοιχτό εκφοβισμό των πολιτών. Ανασύρεται το φάντασμα της εξόδου από το ευρώ και επιχειρείται να τεθεί η Αριστερά στο περιθώριο, δακτυλοδεικτούμενη ως "κόμμα της δραχμής". Με το 78% των πολιτών να δηλώνει ότι προτιμά να μείνει η χώρα (και μάλιστα πάση θυσία) στο ευρώ, στήνουν την Αριστερά στα τρία μέτρα, καταλογίζοντάς της ψευδείς θέσεις. Αν όμως κάποια στρατηγική εξωθεί τη χώρα εκτός ευρώ, αυτή είναι η μνημονιακή, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματά της αλλά και τις δηλώσεις επιφανών τροϊκανών.
Θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι! Αυτό χαρακτηρίζει την προεκλογική περίοδο αλλά και γενικότερα τη μακρόσυρτη πορεία μετάβασης. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ούτε το ενδεχόμενο προβοκάτσιας, όπως διεφάνη με την ορφανή βόμβα στο μετρό.
Η λαϊκή προσμονή που στρέφεται προς την Αριστερά, παρά τον κατακερματισμό της, προκαλεί εφιάλτες στην τρόικα. Και συγκροτεί το ελπιδοφόρο πλαίσιο αλλά και την ευθύνη της Αριστεράς να επιβεβαιώσει την ισχυρή εντολή για προοδευτικές εξελίξεις.

http://konserbokoyti.blogspot.com
Ποντάρουν τώρα σε αναβίωσή της -με τροποποιημένο συσχετισμό, αλλά την ίδια δεσμευτική πολιτική- μετά τις εκλογές. Προχθές ο κ. Παπαδήμος άφησε να εννοηθεί ότι παίζει το σενάριο να ηγηθεί κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού -Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ- με την αναγκαία προσθήκη "προθύμων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου