Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Πρωτοφανής επιχείρηση χειραγώγησης από τα κομματικά επιτελεία και τα αστικά ΜΜΕ, με αφορμή τις εσωκομματικές εκλογές




ΠΑΣΟΚ
Με άλλο κοστούμι στην υπηρεσία της πλουτοκρατίας
Πρωτοφανής επιχείρηση χειραγώγησης από τα κομματικά επιτελεία και τα αστικά ΜΜΕ, με αφορμή τις εσωκομματικές εκλογές




Ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει από την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική του θα γίνει ακόμα πιο αντιδραστική, όπως πιο επιθετικό γίνεται το κεφάλαιο ενάντια στο λαό


Την αλλαγή «σκυτάλης» στη συνέχιση της ίδιας βάρβαρης πολιτικής σηματοδοτεί η εκλογή του Ευ. Βενιζέλου στη θέση του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο Ευ. Βενιζέλος, που έγινε ο τέταρτος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά τις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής, έσπευσε με τις πρώτες κιόλας δηλώσεις του μετά την εκλογή του να ξεκαθαρίσει την προσήλωση του ΠΑΣΟΚ στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και στην υλοποίηση των μνημονίων.

Οι εκλογικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ εξελίχθηκαν σε επικοινωνιακή επιχείρηση, με τη συνδρομή και των συγκροτημάτων του Τύπου και με στόχο να εμφανίσουν την εκλογή Βενιζέλου σαν δήθεν «νέο ξεκίνημα». Πρόκειται για συντονισμένη προσπάθεια της αστικής τάξης να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ σε μια περίοδο που το εγκαταλείπουν μαζικά άνθρωποι από τα λαϊκά στρώματα και να το διατηρήσει σαν εφεδρεία για μελλοντικές κυβερνήσεις συνεργασίας.

Ο Ευ. Βενιζέλος, που παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης, είχε διαδοχικές συναντήσεις χτες με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλια, τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο και τον απερχόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου. Στις δηλώσεις του φρόντισε να αναλάβει ρητές δεσμεύσεις για πιστή υπηρέτηση της αντιλαϊκής πολιτικής, τόσο πριν, όσο και μετά τις εθνικές εκλογές.

«Πρέπει αυτές τις εβδομάδες, μέχρι τις εκλογές και το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, να είμαστε πάρα πολύ επιμελείς και επίμονοι στην επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού, στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων, στον έλεγχο των δημοσίων δαπανών, στην εφαρμογή του νέου προγράμματος», δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και μετά τη συνάντηση με τον Λ. Παπαδήμο.

Φανερώνοντας ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η κλιμάκωση του πολέμου εναντίον των λαϊκών στρωμάτων και η συγκρότηση ενός ισχυρού αστικού μετώπου απέναντι στο λαό, ο Ευ. Βενιζέλος στη διάρκεια της χτεσινής παράδοσης - παραλαβής της προεδρικής καρέκλας στο ΠΑΣΟΚ δήλωσε: «Μπαίνουμε στη μάχη των εκλογών, τώρα διαμορφώνονται οι νέοι συσχετισμοί, τώρα διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις οι θεσμικές, οι πολιτικές, οι κοινωνικές, για να ξαναγράψουμε τους κανόνες λειτουργίας της πολιτείας, της κοινωνίας και της οικονομίας».

Επιχείρηση χειραγώγησης
Την ίδια ώρα, η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιδίωξε να παρουσιάσει τις εσωκομματικές εκλογές σαν «επιβεβαίωση» (!) της πολιτικής της και «ψήφο εμπιστοσύνης» του λαού! Με σειρά προκλητικές δηλώσεις, ο Ευ. Βενιζέλος ισχυρίστηκε ότι οι εσωκομματικές εκλογές έφεραν το ΠΑΣΟΚ κοντά «με την ελληνική κοινωνία, με την κοινωνική βάση της παράταξης». Εκανε λόγο για «εντυπωσιακή συμμετοχή των πολιτών», κάτι που, όπως υποστήριξε, «δείχνει ότι ο λαός που σηκώνει το τεράστιο βάρος των θυσιών που απαιτούνται για την οικονομική ανασυγκρότηση του τόπου (...) Θέλει ασφάλεια και σταθερότητα».

Προσπάθησε παράλληλα να σπείρει αυταπάτες στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους τους ανέργους για μια «νέα αρχή», ισχυριζόμενος ότι «η πατρίδα μας βρίσκεται στο κομβικό σημείο ανάμεσα στην κρίση και την, ορατή πια, προοπτική εξόδου από αυτή». Σ' αυτήν την κατεύθυνση ανέφερε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι «η νίκη στις εκλογές και η πρωτιά».

Στόχος της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι μετά τις εκλογές να πάρει το πάνω χέρι στο τσάκισμα του λαού με την εφαρμογή των δρομολογημένων μέτρων. «Το ΠΑΣΟΚ, η δημοκρατική προοδευτική παράταξη, η ευρεία κεντροαριστερά κατέχει την κεντρική θέση στο πολιτικό σύστημα και πρέπει να έχει τον καθοριστικό ρόλο στην πορεία της χώρας, στη νέα αυτή σελίδα που γράφει», δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος διεκδικώντας για λογαριασμό της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας τον «πρώτο ρόλο» στην επόμενη κυβέρνηση συνεργασίας που ήδη επεξεργάζονται τα επιτελεία των αστικών κομμάτων.

Χτες το απόγευμα, το ΠΑΣΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα τα τελικά αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, ψήφισαν συνολικά «236.151 μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έλαβε 230.105 ψήφους, ενώ υπήρξαν και 1.384 άκυρα και 4.662 λευκά ψηφοδέλτια αντίστοιχα». Στις προηγούμενες εκλογές για την ανάδειξη προέδρου το 2007 είχαν ψηφίσει 770.000 «μέλη και φίλοι» του ΠΑΣΟΚ.

Στις εσωκομματικές εκλογές συμμετείχαν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που διεγράφησαν το προηγούμενο διάστημα, ορισμένοι από τους οποίους είχαν καταψηφίσει το μνημόνιο, για το οποίο ο Ευ. Βενιζέλος έχει ξεκαθαρίσει ότι αποτελεί στρατηγική και προγραμματική επιλογή του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Αντιδράσεις εντός και εκτός
Για «πρωτοφανή και εκτεταμένη νοθεία σε πανελλήνια κλίμακα με κύριες κατευθύνσεις την παραβίαση της αρχής της μυστικότητας και την αλλοίωση του αποτελέσματος», έκανε λόγο το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Στ. Τζουμάκας, καταγγέλλοντας τις διαδικασίες.

«Τι Βενιζέλος, τι Σαμαράς; Και οι δύο έχουν υπογράψει προς την κ. Λαγκάρντ του ΔΝΤ ότι δεν πρόκειται ποτέ όσο πολιτεύονται να ασκήσουν πολιτική πέρα από αυτή που επιτάσσει το Μνημόνιο. Επομένως, ούτε ο ένας ούτε ο άλλος μπορούν να ηγηθούν στην κυβέρνηση την επόμενη μέρα», σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, σε μια μάταιη προσπάθεια να αποστασιοποιηθεί από την πολιτική που συνυπέγραψε με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ όσο ήταν στη συγκυβέρνηση.

«Δεν υπάρχει καμία προοπτική εξόδου από την κρίση, από αυτούς που έχουν ισοπεδώσει τη χώρα, από αυτούς που έχουν ήδη δεσμευτεί για επιπλέον νέα μέτρα», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ΔΗΜΑΡ, που έχει ήδη εκφράσει επιθυμία για προγραμματική συγκυβέρνηση, αναφέρει ότι «ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι βασικός συντελεστής της κυρίαρχης πολιτικής» και πως «η αλλαγή της και η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών αποτελούν τις κύριες προϋποθέσεις για την έξοδο από την κρίση
». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου