Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Συνέχεια Δίκης ΣΠΦ - 10η Συνεδρίαση, Τετάρτη 21.3.12



Με την ολοκλήρωση της εξέτασης του ψευδομάρτυρα της Αντιτρομοκρατικής Π. Χηνόπουλου και πέντε μαρτύρων για τις υποθέσεις των εκρήξεων στα σπίτια του πρώην υφυπουργού Μπάτσων και Καταστολής Π. Χηνοφώτη και της πρώην υπουργού Λ. Κατσέλη συνεχίστηκε η δίκη των τεσσάρων μελών της οργάνωσης ΣΠΦ.


Προς τους πέντε αυτούς μάρτυρες ο εισαγγελέας ήταν πολύ πιεστικός, ενώ ήταν εξόφθαλμα φανερό, ότι δεν μπορούσε να εκμαιεύσει απαντήσεις που θα ενίσχυαν το κατηγορητήριο. Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά ο εισαγγελέας εμφανίστηκε δημόσια απολογούμενος και ιδιαίτερα ενοχλημένος από την κριτική που του ασκούμε, ότι μαζί με τον πρόεδρο θέλουν να κάνουν μια δίκη fast track. Είπε χαρακτηριστικά, ότι δέχεται το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης να κληθούν οι Π. Χηνοφώτης και Δ. Χωριανόπουλος και να κληθούν οι τέσσερις ψευδομάρτυρες της Αντιτρομοκρατικής (Χ. Ξένος, Α.Σιώκας, Γ. Μουρδουκούτας, Π.Χηνόπουλος) σε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση, για να μην λένε ότι θέλουμε να κάνουμε μια δίκη fast track!

Η συνεδρίαση άρχισε με εξέταση του ψευδομάρτυρα Π. Χηνόπουλου από τον Μ. Νικολόπουλο, ο οποίος πριν υποβάλει ερωτήσεις έκανε μια δήλωση, αποσπάσματα της οποίας παραθέτουμε: «Προφανώς, μέσα σ’ αυτό το στρατοδικείο υπάρχουν δύο αντίθετοι πόλοι, δύο αντίπαλα στρατόπεδα. Το ένα το δικό σας, αυτό της εξουσίας και των υποτελών της (…) Για το εξουσιαστικό σας σύμπλεγμα λέτε ότι είμαστε κατηγορούμενοι, αλλά να γνωρίζετε ότι για εμάς εσείς είστε οι κατηγορούμενοι. Είστε κατηγορούμενοι γιατί εναντιώνεστε στους επαναστατημένους ανθρώπους. Γιατί κάνετε τα πάντα για να διαφυλάξετε τ’ αφεντικά σας. Γιατί συντηρείτε τις κοινωνικές αξίες της υποτέλειας, της κατανάλωσης, του οχαδερφισμού, του παρτακισμού, της μιζέριας και της ανοχής. Γιατί ισοβίως θα κάνετε ό,τι σας διατάσσουν οι προϊστάμενοί σας. Γιατί πολύ απλά έχετε διαλέξει στρατόπεδο. Γιατί είστε εχθροί της αναρχικής επανάστασης (…) Να γνωρίζετε, ότι όχι μόνο είστε κατηγορούμενοι, αλλά και ένοχοι. Να ξέρετε ότι θα έρθει η μέρα που μέσα από τα δικά μας επαναστατικά συμβούλια θα ορίσουμε τις δικές σας ποινές».

Μετά τη δήλωση, ο Μ. Νικολόπουλος ρώτησε τον Π. Χηνόπουλο αν γνωρίζει αν βρέθηκαν γιάφκες της οργάνωσης κι αν δεν γνωρίζει ο ίδιος, τότε ποιοι γνωρίζουν αν πιάστηκαν γιάφκες της οργάνωσης. Ο Χηνόπουλος απαντούσε, ότι δεν γνωρίζει αν βρέθηκαν γιάφκες, ούτε ξέρει ποιοι από την υπηρεσία του μπορούν να γνωρίζουν αν βρέθηκαν γιάφκα ή γιάφκες της οργάνωσης. Παραδέχτηκε, όμως, μετά από επίμονες ερωτήσεις του Μ. Νικολόπουλου, ότι υπεύθυνοι για όλο τον σχεδιασμό της Αντιτρομοκρατικής σχετικά με τις παρακολουθήσεις του σπιτιού στο Χαλάνδρι ήταν οι Δ. Χωριανόπουλος και Γ. Φραγκίσκος. Ο Μ. Νικολόπουλος σχολίασε, ότι χαίρεται που δηλώθηκε από τον Π. Χηνόπουλο ότι δεν βρέθηκαν γιάφκες της επαναστατικής οργάνωσής του και ότι επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι είναι τεκμηριωμένο το αίτημα να κληθούν να καταθέσουν οι Δ. Χωριανόπουλος και Γ. Φραγκίσκος.

Στη συνέχεια, ερωτήσεις στον Χηνόπουλο υπέβαλε ο Χ. Τσάκαλος.

Στην ερώτηση, αν οι πληροφορίες που έχουν συλλέξει είναι μαζεμένες και από την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, ο Χηνόπουλος απάντησε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες από την υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Στην ερώτηση αν τα δημοσιεύματα για τηλεφωνικές συνδιαλέξεις είναι αληθή ή τα διαψεύδει, ο ψευδομάρτυρας απάντησε ότι τα διαψεύδει. Ο Χ. Τσάκαλος ζήτησε να δώσει εξηγήσεις ο Χηνόπουλος πώς μπόρεσε με λίγα σύντομα περάσματα να δει έξω από την καγκελόπορτα ότι υπάρχουν 20 άτομα μέσα στο σπίτι. Ο ψευδομάρτυρας ασφαλίτης έδωσε διάφορες αντιφατικές απαντήσεις και προκειμένου να καλύψει το ψέμα, ότι δήθεν πέρασε πολλές φορές, ισχυρίστηκε ότι ρίσκαραν να γίνουν αντιληπτοί. Ο Χ. Τσάκαλος υπέβαλε πολλές ακόμη ερωτήσεις στον Χηνόπουλος, που έδινε συνεχώς αντιφατικές απαντήσεις.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης Χ. Σύμψας και Ι. Καρανδρέα σχολίασαν την κατάθεση του Χηνόπουλου σημειώνοντας ότι έπεσε σε πλήρεις αντιφάσεις με τις καταθέσεις των τριών άλλων αστυνομικών μαρτύρων και επανέλαβαν το αίτημά τους να κληθεί ως μάρτυρας ο Δ. Χωριανόπουλος.

Ο Χ. Τσάκαλος διάβασε δημοσίευμα από το οποίο αποκαλυπτόταν, ότι οι Κ. Καραμανλής και Δ. Χωριανόπουλος ήταν μαζί και στη συνέχεια είπε ότι επιλέχθηκε από την Αντιτρομοκρατική και τον Δ. Χωριανόπουλο την περίοδο εκείνη να εμφανιστεί το σπίτι στο Χαλάνδρι ως γιάφκα της επαναστατικής οργάνωσης ΣΠΦ και να γίνουν συλλήψεις, προκειμένου να θεωρηθεί ως μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης της ΝΔ στην καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» και έτσι ν’ ανέβουν τα ποσοστά τους στα γκάλοπ.

Οι πέντε μάρτυρες, εκ των οποίων ο ένας ψευδομάρτυρας, πιέστηκαν πολύ από τον πρόεδρο Χ. Βρυνιώτη και τον εισαγγελέα Ι. Λιακόπουλο, προκειμένου ν’ αποσπάσουν αναγνωρίσεις των κατηγορούμενων. Η αγωνιώδης αυτή προσπάθεια, ιδιαίτερα από τον εισαγγελέα, που πολλές φορές ξεπέρναγε κάθε όριο σοβαρότητας, έπεσε στο κενό. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του μπάτσου που ήταν σκοπός στο σπίτι του Π. Χηνοφώτη, που ισχυρίστηκε ότι είδε ένα νεαρό, ηλικίας 25-30 χρόνων, με μαλλιά, που τραβούσε φωτογραφίες, ενώ αυτός ο άνθρωπος, που επίσης κατέθεσε ως μάρτυρας, ήταν τότε 48 χρόνων, με μεγάλη φαλάκρα και φάνηκε περίτρανα ότι δεν μπορούσε να έχει καμιά σχέση με τη ΣΠΦ. Αποδείχτηκε έτσι, για μια ακόμη φορά, πόσο αναξιόπιστοι ή φαντασιόπληκτοι είναι οι αυτόπτες μάρτυρες τέτοιων γεγονότων. Ο πρόεδρος όφειλε να εξετάσει τους δυο αυτούς μάρτυρες κατ’ αντιπαράσταση, αλλά δεν το έκανε, προφανώς για να σώσει το μπάτσο που προφανέστατα έλεγε ψέματα, ώστε να αιωρούνται υπόνοιες για κάποιον από τους κατηγορούμενους. Οτι δηλαδή ήταν αυτός που τραβούσε τις φωτογραφίες του σπιτιού του Π. Χηνοφώτη.

Πριν ξεκινήσει η εξέταση των τεσσάρων πολιτών μαρτύρων και του ψευδομάρτυρα μπάτσου σκοπού στο σπίτι του Π. Χηνοφώτη, ο Χ. Τσάκαλος έκανε δήλωση, αποσπάσματα της οποίας παραθέτουμε: «Συχνά ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας ρωτούν για την ισχύ των εκρηκτικών μηχανισμών. Για το αν ήταν μικρής ή μεγάλης ισχύος, για το αν υπήρχε κίνδυνος για ανθρώπινα θύματα ή όχι.

Η θέση μας ως Συνωμοσία είναι συγκεκριμένη. Δεν τρέφουμε κανένα σεβασμό για την ανθρώπινη ζωή γενικά και αόριστα. Η ανθρώπινη ζωή δεν αποτελεί κάποιο ιδανικό ή μια υπέρτατη αξία από μόνη της Η ζωή αυτό που δημιουργεί είναι η δυνατότητα να κάνουμε επιλογές. Οι επιλογές είναι αυτές που έχουν αξία και χαρακτηρίζουν τη ζωή μας. Προφανώς οι επιλογές ενός αξιωματούχου της εξουσίας, ενός δικαστή ή ενός δεσμοφύλακα, όχι μόνο δεν έχουν αξία για εμάς, αλλά αντίθετα είναι εχθρικές προς την αντίληψη και την αξιοπρέπειά μας.

Είναι αναπόφευκτο λοιπόν να βρισκόμαστε σε πόλεμο με τέτοια άτομα. Στον πόλεμο αυτό γνωρίζουμε ότι υπάρχουν νεκροί…

Απ’ την άλλη, όπως έχουμε ξαναπεί, οι επιθέσεις του νέου αναρχικού αντάρτικου πόλης είναι πάντα συγκεκριμένες και στοχευμένες. Σημαδεύουν στην καρδιά του εχθρού, εκεί που θριαμβεύει η εξουσία και κατοικούν οι εκπρόσωποί της. Στις τράπεζες, στα υπουργεία, στα δικαστήρια, στα αστυνομικά τμήματα. Γι’ αυτό σε κάθε επίθεση η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς κινήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθεί ο παραμικρός τραυματισμός κάποιου τυχαίου προσώπου ή ενός περαστικού (…) Γι’ αυτό οποιαδήποτε ερώτηση σε σχέση με την ισχύ των εκρηκτικών μηχανισμών που χρησιμοποιούμε τη θεωρούμε περιττή και ως εκ τούτου δεν θα απαντιέται. Δεν παζαρεύουμε τις καταδίκες που σας έχουν διατάξει να μας επιβάλλετε, ούτε ζητιανεύουμε τα ελαφρυντικά των νόμων σας».

Το δικαστήριο δέχτηκε μερικώς την πρόταση του εισαγγελέα και αποφάσισε να κληθούν μεν οι Π. Χηνοφώτης και Δ. Χωριανόπουλος, όσον όμως αφορά το αίτημα για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των τεσσάρων ψυδομαρτύρων μπάτσων επιφυλάχτηκε και συνδύασε το αίτημα αυτό με το τι θα πουν οι Χηνοφώτης και Χωριανόπουλος.

Κατά την εξέταση της μάρτυρα Πασχαλίδου επιχειρήθηκε, μετά από εντολή του αστυνομικού διευθυντή Μυλωνά, που προΐσταται της φρουράς, να διενεργηθεί σωματικός έλεγχος και έλεγχος στην τσάντα της συντρόφου του Δ. Μπολάνο. Το συμβάν προκάλεσε την αντίδραση των δικηγόρων (που έθεσαν το ζήτημα στον πρόεδρο του δικαστηρίου) και των αλληλέγγυων και των συγγενών, που αποχώρησαν από την αίθουσα του τρομοδικείου. Οι αντιδράσεις αυτές, σε συνδυασμό με τη δήλωση των κατηγορούμενων ότι θα αποχωρήσουν από την αίθουσα αν επιχειρηθεί έλεγχος, υποχρέωσαν τον πρόεδρο να δώσει τέλος στο συμβάν.

Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, 26 Μάρτη. 


(ΠΗΓΗ : http://www.eksegersi.gr )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου